4.4 Lof en complimenten


Dit is een hele handige exercitie die je zelfstandig kan oefenen of met je mede-instructeurs en het helpt je om je woordenschat rondom lof en complimenten te vergroten. Om je creativiteit bij het geven van lof uit te dagen is er een lof en complimenten formulier gemaakt dat je kunt gebruiken.

Ook dit is een op-de-mat-tactiek die je helpt nog oprechter en creatiever om te gaan met hoe je lof en complimenten geeft. Als je tegen al je leerlingen altijd dezelfde woorden gebruikt heb je kans dat dit minder oprecht overkomt. Deze tactiek helpt je om je vocabulaire uit te breiden bij het geven van lof. Voor iedere letter in het alfabet bedenk je een lofwoord, deze kun je op het formulier uit de cursus verwerken.

Het doel is om van alle 26 letters de lofwoorden zonder na te denken op te kunnen dreunen, zodat je ze altijd paraat hebt. Door bij verschillende leerlingen verschillende woorden te gebruiken maak je het specialer als je ze positief toespreekt en komt het oprechter over.

Als je dit goed onder de knie krijgt wordt je echt de koning(in) van de lof en complimenten.

Een extra uitdaging, naast het uitschrijven van het lof en complimenten is om je vaste lofwoord tijdens de les een hele week te vermijden, dus als je vaak het woord ‘geweldig’ of ‘top’ gebruikt dan ga je dit woord een hele week vervangen door andere lofwoorden.

Als je de oefening samen doet en je merkt dat één van je mede-instructeurs ook vaak hetzelfde woord gebruikt, wijs hem/haar hier dan vriendelijk op en wees samen creatief in je positieve uitlatingen.

 

Gebruik je complimenten uiteraard ism met een groei mindset 😉