4.2 Team communicatie

Wanneer je op de mat met andere trainers, stagaires , leiderschapteam leden staat dan is onderlinge communicatie erg belangrijk.

wie gaat wat en wanneer doen. communiceer op tijd, kijk vaak naar elkaar en betrek elkaar bij de uitleg en verbeteren van de leerlingen.

Een groep lesgeven is een inspanning van een heel team. Jouw doel als trainer is om je team klaar te stomen voor succes. Dit betekent dat je je continue over de mat beweegt, je leerlingen helpt, stootkussens vasthoudt, enz. Als iedereen in je team zijn/haar rol vervult zal de les soepel en efficiënt verlopen.

Onderstaand zijn twee tips om goed als team te presteren:

  1. Blijf altijd in beweging. Je kan je team niet efficiënt helpen als je alleen maar op één plek blijft staan. Je team vertrouwt op jou. Zorg dat je altijd een bijdrage levert aan de les.
  2. Zorg dat alle benodigde uitrusting klaarstaat voordat de les begint. Een voorbereide omgeving helpt je om je les te geven met weinig tot geen stilstand.

 

De tweede op-de-mat-tactiek is dus team communicatie.

Als je geen team hebt maar slechts in je eentje een groep lesgeeft dan is dit minder van toepassing, maar als je met meerdere mensen in een les werkt geldt deze tactiek. Als je wilt dat je lessen dan succesvol zijn, moét je met elkaar samenwerken.

Dit geldt voor de (leiderschap)assistenten, stagiaires, de hoofdinstructeur, of wie je ook bij je hebt tijdens de les; iedereen die bij het team hoort levert een belangrijke bijdrage op de mat. Ook voor jezelf geldt dat stilstand geen optie is.

Door je continue tussen je leerlingen en collega trainers te begeven houd je overzicht over wat er gebeurt. Als je even niet zeker bent wat je kunt doen, kun je altijd wat stootkussens pakken en een paar leerlingen een stoot- of trapcombinatie laten oefenen, of je doet samen met een van de andere trainers een challenge. Zo help je je leerlingen ook op hun individuele niveau.

Zorg dat je altijd alert bent en rondloopt tijdens je les en dat je echt een bijdrage levert aan het succes van de training. Je kunt ook helpen met het snel uitdelen van trainingsmateriaal indien nodig. Als iedereen in het team gericht is op succes behalen mét elkaar heb je een soepele, actieve les waar je leerlingen optimaal de vruchten van kunnen plukken.